نامه سرگشاده و صریح یونس ده مرده به مدیرکل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

نی زار : یونس ده مرده از فعالین رسانه ای سیستان، نامه ای سرگشاده خطاب به مدیر کل محیط زیست استان نگارش و برای نی زار ارسال نموده است که متن کامل این نامه بدون هیچ ویرایشی جهت مطالعه مخاطبین نی زار قرار می گیرد.

اظهار نظر عجیب خانم دکتر ابتکار در مورد پرآبی هامون همگان را شوکه کرد , دراین بین مردم سیستان که با مشکلات حاصل از خشکی هامون دست و پنجه نرم می کنند بیش از دیگر مردم کشورمان از این اظهار نظر عجیب تعجب کردند.

به مدیرکل محترم محیط زیست استان توصیه می کنیم به مردم بگویند که چگونه این اطلاعات نادرست به سازمان محیط زیست کشور و خانم دکتر ابتکار رسیده و چنین گمانه زنی را موجب شده است ؟

بهتر آن است که برای اینکه دگر بار گرفتار این مساله نشوید , به جای ارجاع به کتابی که در دست دارید , با آن خودروهای چند صد میلیونی سازمان محیط زیست، سری نیز به هامون بزنید تا از نزدیک مشکلات را به چشم ببینید, یادآوری می کنیم که این خودروها , برای تردد و شناخت مشکلات هامون و استان است و نه تنها انجام صله رحم در سرزمین پدری !!!

این قسمت نوشتار روی سخنم با کسانی ست که در هنگام انتصاب مدیرکل فعلی محیط زیست به معترضین این انتصاب ,  نوید نخبه ای را دادند که برای نجات هامون خواهد آمد , حال بیایید و مشاهده کنید؛ نخبه ای که نویدش را داده بودید چگونه مردم را به تحیر واداشته است .

اکنون شاید بهتر درک کنید که چرا در آن روزها می گفتیم مدیر بومی می خواهیم ,  برای این که، تنها یک هامونی ، هامون را آنگونه که هست می شناسد و عدم شناخت نتیجه ای را حاصل خواهد کرد که امروز شاهدش هستیم .

حال درک می کنید که چرا گفته می شد هامون و محیط زیست استان , برای جلوگیری از تلف شدن نیاز به مدیر پشت میزمطالعه نشین، ندارد  , بلکه هامون ،مرد میدان و مرد عمل می خواهد.

ورود آب اندک , سیلاب های فصلی به هامون کهن و بزرگ  ، به پراب شدن هامون تعبیر می شود !!!

این درحالی ست که حتی درصد کمی از هامون هم، آبگیری نشده  و بچه ماهی های رها شده به امان خدا ، در سکوت می میرند و در نهایت با انتقال به کارخانه های دیگر شهرها به غذای دام و طیور تبدیل می شوند.

 

حالا حق با که بود؟

مردمی که برای تمنای اکسیژن بدون ریزگرد ، زنده ماندن و ارتزاق ,  درخواست مدیر بومی و درد آشنا داشتند یا شما که توانمندیها و شایستگی ها و مطالعات و تحصیلات مدیر منتخب  را به رخ این مردم کشیدید؟

شاید بگویید، مدیر بومی برای هامون چه کرد ؟ بی شک با حضور مداوم در منطقه و سرکشی به هامون نشان داد از مدیری که اکنون بر سرکار است بسیار  دلسوزتر عمل و اگر حمایتی مانند آنچه که امروز از مدیر منتخب خود انجام داده اید , صورت می گرفت , بیش از اینها می توانست مثمر ثمر باشد , کما اینکه به آن دوران نیز گلایه ها و انتقادات فراوانی وارد است ولی  باید بگوییم که وضع امروز تفاوتی با دیروز ندارد و حاصل این همه تلاش، تنها چند جلسه و کارگروه بوده و در حقیقت این سیستان است که هنوز تشنه است و دیگر نفسی برایش باقی نمانده.

در حوزه عملکردی محیط زیست استان در یک سال گذشته دهها سوال مطرح است , که تنها به ذکر چند مساله و سوال بسنده می کنیم ,  گفته شد پس از برگزاری مراسم باشکوه روز جهانی تالابها , مدیرکل محیط زیست و هیات همراه , جهت رایزنی درخصوص هامون به سفرخارجی رفته اند , نتیجه آن سفر چه بوده است ؟  وقتی به اسم حل مشکلات این مردم چنین هزینه هایی می شود , آیا نباید سوال کرد که نتیجه چه بوده؟ چرا مردم همچنان باید خاک بخورند ؟ و ایا پاسخ این است که؛

هامون پر آب شد ؟؟؟؟؟!!!!

پس این خاک از کجا برسرمان می بارد؟

مدیرکل محترم محیط زیست استان سیستان و بلوچستان , آیا راه حل نجات این مردم , تنها مصاحبه  , آنهم بدون اطلاع از شرایط و تنها براساس شنیده هاست ؟  چگونه می شود  که وقتی بیان شد , چند گودال در هامون آبگیری شده , مصاحبه می کنید  که بخشی از هامون با عمق یک متر پر اب شده است ؟

گذشته ها گذشت , اما حال یکی از سوالات این است که  : مگر درتمامی کلاسهای برگزار شده و تمامی کارگروها اعلام نشده ؛که یکی از راههای رسیدن اب به هامون , لایروبی و بازگشایی رودخانه ها  و مسیرهای ورودی آب به  تالاب و رودک های داخل تالاب است ؟ پس چرا اقدام بایسته ای جهت لایروبی مسیرهای ورودی  صورت نمی گیرد ، و یا کدام بودجه ی استانی به این مهم  و مدیریت تالاب ، اختصاص یافته ؟

نه اینکه زحمات محیط زیست را در بازگشایی دایک های مرزی   و ورودی های آب از این طریق به تالاب را نادیده بگیریم اما کار ناتمام راه به جایی نخواهد برد، جز این است که براساس تحقیقات علمی و اطلاعات جوامع بومی، اب پریان داخلی(نیاتک، گلمیر وشیردل که از رودخانه مشترک سرچشمه می گیرد )  به منشا و برخاستگاه ریزگردها هدایت شده و در صورت توجه به این امر مشکل گرد و غبار داخل تالاب حل می شود؟

این پشت گوش انداختن ها به چه علت است ؟

آیا بازهم همچون سال گذشته حتما باید آب , خودی نشان دهد و پس از آن به فکر شویم که لایروبی را آغاز نماییم ؟ نفرمائید که لایروبی صورت گرفته، زیرا قابل قبول نیست، مردم شاهدند و اگر شما نیز نمی دانید که کجا لایروبی نشده و باید بشود، قدم رنجه فرموده،  به سیستان سری بزنید و از محل های مورد نظر به همراه مطلعین بازدید نمایید.

و در پایان ،مفهوم مدیریت جامع تالاب چیست؟

آیا شرایط بحرانی تالاب هامون جایی برای ازمون وخطاهای ارگان ها و سازمانهای دولتی باقی گذاشته؟

هامون خشک، و ترک خورده، جانی برای دست کاری ها و دخالتهای بدون مطالعه و بررسی ارگانهای ذیربط ،دارد؟

مدیران فرهیخته!جایگاه و زمان اعمال طرح مدیریت جامع و یکپارچه ی هامون و دشت عطشناک سیستان کی فرا خواهد رسید؟

و ما همچنان چشم انتظار هامون و عنایت پروردگارش می مانیم.

یا حق _ یونس ده مرده می مانیم.- یونس ده مرده

یونس ده مرده

یونس ده مرده