حق‌آبه ایران از افغانستان باید جدی‌تر پیگیری شود/‌برگزاری روز تالاب‌ها در هامون با حضور ابتکار - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان با بیان اینکه وزارت امور خارجه باید حق‌آبه ایران از افغانستان را جدی‌تر پیگیری کند، از اجرای طرح یکپارچه‌سازی مدیریت جامع تالاب بین‎المللی هامون ‌خبر داد

به گزارش رسانه خبری تحلیلی نی زار، سعید محمودی مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با حضور در دفتر خبرگزاری فارس در زاهدان در زمینه محیط زیست طبیعی، انسانی، دریایی و آخرین وضعیت تالاب هامون به سئوالات خبرنگار فارس پاسخ داد.

فارس: آخرین اقدامات برای احیای تالاب بین‌المللی هامون چیست؟

طرح یکپارچه سازی مدیریت جامع تالاب بین‎المللی هامون در دست تدوین است، پیش‌نویس این طرح تا پایان سال آماده شده و حداکثر در شهریور ماه ۹۴ اجرایی می‌شود، در این زمینه تاکنون چند کارگاه با حضور ذینفعان در سیستان و بلوچستان برگزار شده که دومین کارگاه مشورتی تدوین برنامه مدیریت یکپارچه تالاب بین‎المللی هامون در زابل با حضور مدیران استانی و این منطقه و مهندس سلیمانی مدیر ملی طرح تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور برگزار و با استقبال بی نظیری رو به رو بود.
سومین کارگاه مشورتی تدوین برنامه مدیریت یکپارچه تالاب بین‎المللی هامون در بهمن ماه و دیگر نیز در اسفند ماه امسال برگزار می‌شود و پس از تهیه پیش‌نویس، طرح در شورای برنامه‌ریزی استان تصویب و به دولت ارسال می‌شود، قطعا اگر طرح قابل استناد و کارشناسی شده باشد اعتماد دولت را به خود جلب می‌کند و بعد می‌توانیم ردیف اعتباری کلان برای اجرایی کردن آن را مطالبه کنیم.

فارس: روز جهانی تالاب‌ها نزدیک است برنامه محیط زیست برای گرامیداشت این روز در استان چیست؟

مراسم گرامیداشت روز جهانی تالاب‌ها در بهمن ماه امسال با حضور خانم ابتکار رئیس سازمان محیط زیست در تالاب هامون برگزار می‌شود، اقدامات هماهنگی‎های لازم در این زمینه انجام شده است، قطعا حضور ایشان در تالاب بیانگر توجه به احیای تالاب هامون است.

فارس: چه اقداماتی برای گرفتن حق آبه ایران از افغانستان انجام شده است؟

وزارت امور خارجه باید حق‌آبه ایران از افغانستان را جدی‌تر پیگیری کند، اگر چه در این زمینه اقداماتی هم انجام شده، سمن‎ها فعال شده‌اند و در هر دو سوی مرز در این زمینه فعال هستند که امیدواریم تلاش آنها به نتیجه ختم شود.

فارس: جایگاه سیستان و بلوچستان از نظر تنوع گونه‌های زیستی در کشور کجاست؟

سیستان و بلوچستان از نظر تنوع ژن و زیستی پیشروترین استان کشور است، در این استان هرچه از نظر شرایط اقلیمی و طبیعی مشکل وجود دارد، از نظر تنوع زیستی و ژن‎ها با وضعیت بسیار خوبی مواجه هستیم، انواع ماهیان، دلفین‌ها و ماکیان در دریا وجود دارد، وجود گونه‌های بی‌نظیر از جمله سنجاب بلوچی، تمساح پوزه کوتاه، خرس سیاه، زاغ بور و غیره که در دنیا فقط در سیستان و بلوچستان قابل مشاهده است، در کل تنوع پستانداران، خزندگان و پرندگان در سیستان و بلوچستان بسیار زیاد است.

فارس: امسال وضعیت اعتبارات محیط زیست استان چگونه بوده است؟

امسال کمتر از ۵۰ درصد اعتبارات ملی تخصیص داده شده و با توجه به شرایط موجود، بودجه امسال قطعا کمتر از سال گذشته خواهد بود.

فارس: چه اقداماتی در حوزه آموزش سمن‌ها انجام شده است؟

یکی از شاخص‎های محیط زیست آموزش است که در این راستا کارگاه‌های مختلف اقدامات فرهنگی لازم انجام شده اما کافی نیست، امیدواریم با همکاری مردم و انسجام سمن‌ها بتوانیم شاهد رشد و توسعه محیط زیست باشیم.
در سیستان و بلوچستان در حوزه محیط زیست اسپانسر برای مباحث آموزشی نداریم اما با توجه به صرف اعتبارات کم این اداره کل از سایر استان‌ها در زمینه آموزش عقب نیستیم.

وی با بیان اینکه مردم برای حفظ گونه‌های زیستی همکاری خوبی دارند، گفت: با توجه به اینکه تبلیغات زیادی در این استان انجام نشده اما مردم براساس اعتقادات و باورهای خود کمتر به شکار گونه‌های جانوری گرایش دارند و توسعه صنایع نیز در این منطقه به گونه‌ای نیست که به محیط زیست آسیب وارد کند.

فارس: تعامل مردم با محیط زیست را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ما معتقد هستیم مطالبات مردم باید به شفاف‌ترین شکل ممکن به ویژه در حوزه محیط زیست که دغدغه مردم شده پاسخ داده شود، مسئله آب امروز همه را دست به گریبان کرده است، مردم تازه متوجه شده‌اند که باید به محیط زیست اطراف اهمیت دهند.
امروزه در دنیا میلیون‌ها نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند و دچار بیماری‌های مختلف ریوی و تنفسی و چشمی هستند که این آمار کشور ما را هم شامل می‌شود.
محمودی گفت: ما به عنوان متولی محیط زیست تمام تلاش مان را خواهیم کرد تا در این زمینه قدم‌های موثر برداریم زیرا که معتقدیم محیط زیستی که از مردم جدا باشد ناکار آمد خواهد بود، امیدواریم با همکاری رسانه‌ها بتوانیم رسالت خود را به خوبی ایفا کنیم.

وی با اشاره به اینکه مردم حق دارند خواسته‎های خود به ویژه در زمینه محیط زیست را مطالبه کنند، افزود: اعتقاد داریم که رسانه باید رسالت خود را انجام دهد، مطالبات مردم را از ما پیگیری کند و ما نیز در شفافترین شکل پاسخگو باشیم مردم حق دارند حتی جزئیات حوزه محیط زیست را بدانند