- 04 آذر 1395
- کد خبر 15402
- Print This Post
سایز متن /
یک پژوهشگر سیاستگذاری و دیپلماسی آب گفت: افغانستان به شدت نیازمند انرژی برق و منطقه سیستان سرشار از انرژی های نو است و باید از این ظرفیت و توانمندی بنحو شایسته ای استفاده کرد.
ایرنا حجت میان آبادی روز پنجشنبه در همایش هیدروپلیتیک و دیپلماسی آب در شرق ایران با حضور محققان و پژوهشگران این حوزه در سرسرای دانشگاه زابل، افزود: افغانستان یکی از کشورهای پرآب منطقه است و بیش از ۸۷ درصد مردم این کشور در حوزه آبریز مشترک زندگی می کنند.
وی با اشاره به نیازمندی جدی کشور افغانستان به انرژی به ویژه برق اظهار داشت: کشور افغانستان در پروژه کاسا خط انتقال برق خود را از قرقیزستان با مسافت هزار و ۲۲۲ کیلومتر و اعتباری بالغ بر هزار و ۱۷۰میلیون دلار آغاز کرده است.
وی تصریح کرد: منطقه سیستان از ظرفیت انرژی های نو در دنیا برخوردار است و همسایگی نزدیک آن با کشور افغانستان ظرفیت صادرات برق را با کمترین هزینه فراهم می کند و باید از این ظرفیت به خوبی در مذاکرات استفاده کرد.
این پژوهشگر، مدیریت منابع آبی را نیازمند یک پروسه دانست و اظهار داشت: دیپلماسی آب نیازمند یک پروسه است و نباید با نگاه پروژه به آن نگریسته شود.
وی در خواست کرد: جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در مذاکرات اهداف خود را مشخص کنند و به سمت همکاری ۲ طرفه پیش بروند.
میان آبادی از سیستان به عنوان یک گنج نام برد و گفت: سیستان با دارا بودن تاریخ، طبیعت، فرهنگ و مردم خوب و خونگرم چون گنجی بزرگ محسوب می شود که بسیاری از انسانها آرزوی حضور در چنین منطقه ای را دارند.
وی از همکاری دانشگاه زابل، پروژه بین المللی منارید و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در برپایی همایش هیدروپلتیک و دیپلماسی آب در شرق ایران تقدیر کرد.
پژوهشگر سیاستگذاری و دیپلماسی آب بر فضا سازی و هم افزایی میان مدیران برای پررنگ شدن هامون در کشور و دنیا تاکید کرد و افزود: باید از مظلومیت هامون کاسته شود و بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه سالانه هزاران میلیارد ریال برای مدیریت منابع آبی در ایران هزینه می شود تصریح کرد: برخی از پروژه های تحقیقاتی نه تنها مشکلات آب را برطرف نمی کند بلکه روز به روز بر مشکلات آبی کشور افزوده می شود.
رئیس دانشگاه زابل نیز در این همایش اظهار داشت: جنگ و دیپلماسی ۲ موضوع مهم برای رسیدن به مقاصد است در حالی که دیپلماسی بهترین گزینه برای رسیدن به اهداف است.
موسی بهلولی افزود: مشکلات آب تالاب بین المللی هامون و رودخانه هیرمند باید در سایه گفت وگو میان ۲ طرف حل شود چرا که حیات منطقه سیستان وابسته به دریاچه هامون و به هم گره خورده است.
وی گفت: احیا تالاب بین المللی هامون به نفع منطقه و جهان است و به همین سبب باید برای احیای آن سازمان های بین المللی به خوبی ورود کنند.
رئیس دانشگاه زابل توجه ویژه به رودخانه هیرمند و تالاب بین المللی هامون را خواستار شد و تاکید کرد: ارتباط میان ۲ کشور افغانستان و ایران از طریق مردم، دانشگاه و مسئولان انجام شود.
وی تصریح کرد: احیا تالاب هامون از طریق دیپلماسی آب انجام می شود.
همایش هیدروپلیتیک و دیپلماسی در شرق ایران با هدف بررسی چالش های هیدروپلیتیک و لزوم توجه به دیپلماسی آب و تغییرات اقلیمی در منطقه سیستان امروز /پنجشنبه/ از سوی استانداری سیستان وبلوچستان، دانشگاه زابل، شرکت سهامی آب منطقه ای، سازمان حفاظت محیط زیست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان و دفتر استانی پروژه بین المللی منارید در سرسرای دانشگاه زابل برگزار شد.
این همایش روز گذشته در سالن اجتماعات اداره کل محیط زیست استان در شهرستان زاهدان برگزار شده بود.
سیستان با پنج شهرستان زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون در شمال سیستان و بلوچستان و همسایگی کشور افغانستان واقع شده است.