دکتر آذر: سیستان مهد شعر و ادب پارسی+زندگینامه استاد اسماعیل آذر - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

نی زار : دکتر اسماعیل آذر گفت: سیستان مهد شعر و ادب پارسی و زادگاه افسانه های کهن و باشکوه در تاریخ تمدن ایران و پایه گذار شعر نو می باشد.

12-5-31-

دکتر آذر بیان نمود: بیشترین چیزی که در سیستان و بلوچستان درخشندگی دارد داستانهای تاریخی است و اینجا سرزمین پهلوانان و انسانهای بزرگ می باشد و خاک خشکی که دارد از هر خاک تری بهتر است.

وی درباره ماه اردیبهشت و فضای شعر و ادبیات در این ماه سخن گفت و افزود: این ماه یک بهشت است به دلیل فصل و صلح و دوستی که در ان قرار دارد؛اردیبشهت در لغت به معنی ماه و روئیدن گیاهان است و سلطان فصل ها بهار می باشد و کسانی در این ماه مورد توجه قرار می گیرند مانند خیام و سعدی که نمی شود نسبت به تفکر انها سخن گفت.

وی بیان کرد: در سال ۱۶۳۶ میلادی زمانی که اندره دوریه گلستان سعدی را در اروپا به زبان فرانسوی ترجمه کرد تمام اروپا به لحاظ ادبی در اشغال و تصرف سعدی درآمد و سعدی شریعت مدارترین شاعر در طول تاریخ می باشد.

وی ادامه داد: همچنین در سال ۱۷۸۸ میلادی رئیس جمهور فرانسه (کارنو)نام سعدی را برای خود لقب گذاشت و زمانی که فرزندش به دنیا آمد نام سعدی را برای فرزندش انتخاب کرد و همچنین پدرش که خشونت زیادی داشت با خواندن ترجمه گلستان سعدی از خشونت خود کاست و آرام گرفت.

وی تصریح کرد: در شعر و حکمت ایرانی خدا حضور دارد و این حضور خدا است که هر تفکری را مجذوب خود می کند و می توان راه تفکر خود را به خدای خود هموار ساخت.

وی ایران را قطب فرهنگ جهان دانست و با اشاره به یک حکایت گفت: اندیشه حافظ اندیشه ی باز است که با غزل آغاز می شود و شیوه تفکر حافظ در یک طرح قابل طرح می باشد و با توجه به این سخن اگر هزار سال دیگر هم غزل حافظ را بخوانیم بازهم برای مردم ان روزگار جذابیت امروز را دارد.

آذر گفت: شاعران ماندگاری خود را مضاف الیه شدن نامحدود می دانند و ردپای خداییت در تمام اشعار مولوی به چشم می خورد و هرگاه این محدود توانست با نامحدود ملاقات کند و پیوندی اجرا می شود که دریا پیوسته است.

وی اصلی ترین موضوع ادبیات را در ایه شریفه(انا لله و انا الیه راجعون )دانست و افزود: اگرچه شخص روی در نقاب خاک می افریند ولی یک سمت دیگر این ایه در ژرف سازی ادب انسانی ما نهفته است.

وی در پاسخ به این سوال که مشاعره چگونه می تواند فرهنگ و ادبیات غنی ما را انتقال دهد بیان کرد: برنامه مشاعره تجربه ای شد که همه از ان بهره گرفتند و اخرین میوه این باغ را در نوروز ۹۴ در ایران نهادیم و آن هم مشاعره دختر بچه هایی بود که بزرگترین انها ۶ سال و کوچکترین انها ۴ سال سن داشتند و از انچه می خواندند با اینکه به معنا نرسیده بودند اما خوشنود بودند و در واقع وزن و موسیقی و طراوت شعر انها را به خنده وا می داشت./ایسنا

دکتر اسماعیل آذر متولد ۱۸ آذر ۱۳۲۳ در اصفهان می باشد. مادر وی نخستین مدیر دبیرستان دخترانه اصفهان بود و زبان فرانسه را خوب می دانست. پدرش نیز کارمند دولت بود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در دبستان و دبیرستان هاتف اصفهان گذراند. و سپس در یکی از رشته‌های پزشکی به نام پرتو درمانی در دانشگاه اصفهان مشغول به تحصیل شد ولی به‌دلیل عدم علاقه ترک تحصیل کرده و به تهران آمد.

از ۱۴ سالگی عاشق موسیقی بود و به هنرستان موسیقی در تهران رفت. او سالها نوازنده ارکستر گلها بود و مدتی نیز به عنوان استاد موسیقی تدریس کرد ولی بنا به وصیت مادرش موسیقی را وسیله امرار معاش خود نکرد و آن را تنها به عنوان یک هنر در زندگی درنظر گرفت.

در سال ۸۰ قطعاتی به همراه استاد جلیل شهناز هم‌نوازی کرد. سپس در رشته زبان انگلیسی تحصیل کرد ولی این رشته هم وی را اغنا نکرد. اشعار حافظ وی را به سمت ادبیات جذب کرد و تصمیم گرفت تحصیلات دانشگاهی این رشته را ادامه دهد. وی موفق به دریافت فوق لیسانس ادبیات تطبیقی شد و سپس دکتری زبان و ادبیات فارسی گرفت.

وی استاد ادبیات فارسی و مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و مدیرعامل مؤسسه فرهنگی هنری فرهنگیان است.

وی در مصاحبه ای درباره خود می گوید: “من دوبرابر دیگران عمر می کنم چون دو برابر آنها توی زندگیم سرعت دارم

او در تلویزیون نیز به عنوان مجری و کارشناس برنامه های ادبی از جمله برنامه مشاعره فعالیت می کند.

سمت های وی عبارتند از:

– عضو کمیسیون هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی
– مدیر گروه ادبیات فارسی سازمان فرهنگی اکو
– عضو کمیته نام گذاری ثبت احوال و عضو کمیسیون های علمی نهاد کتابخانه های عمومی
عضو هیئت مدیره انجمن ادبیات تطبیقی

برخی از آثار وی عبارتند از:

تاریخ هزار ساله شعر پارسی درباره امام رضا(ع)
– شاهکارهای ادبی جهان (مترجم)
– سعدی شناسی
– جان جهان، مجموعه سروده های شاعران معاصر در منقبت امام عاشقان
– ادبیات ایران در ادبیات جهان
– میراث عشق، جامع شعر عاشورا (با مقدمه مفصل پیرامون شعر دینی)
– شکوه عشق- تاریخ و شعر عاشورا
– عبرتگاه تاریخ
– تاثیر حافظ بر ادبیات غرب