- 17 آذر 1393
- کد خبر 3594
- Print This Post
سایز متن /
نی زار : رییس محترم جمهور دکتر حسن روحانی در همایش ملی ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد گفت: خواست عمومی مردم برخورد قاطع و علمی و بدون ملاحظه با فساد است و باید با مبارزه با فساد برای همه مردم ملموس باشد.
به گزارش رسانه نی زار ، رییس جمهوری با بیان اینکه در آستانه روز اربعین حسینی هستیم افزود: حسین (ع) که به عنوان مظهر ایستادگی آزادگی در برابر انواع ظلم ها و فسادها بود و جان عزیز خودش فرزندانش و یارانش را در این راه مقدس فدا کرد فرمود”انی لم یخرج عشرا و لا بطلا و لا ظالما و لا مفسادا بل انما خرجت … “اساس قیام حسین هم ایجاد صلاح و اصلاح در جامعه و مبارزه با انواع مفاسد و مفسده ها بود.
دکتر روحانی با بیان اینکه موضوع این نشست یکی از مهم ترین اهداف و موضوعات مربوط به اصل انقلاب است افزود: انقلاب اسلامی برای چه رخ داد ؟نهضت اسلامی به چه منظوری در برابر رژیم گذشته پا گرفت؟ مادر همه بیانات در طول نهضت اسلامی از رژیم گذشته به عنوان رژیم فاسد پهلوی یاد می کردیم.
روحانی ادامه داد: یکی از عوامل مبارزه و دلیل حرکت مردم در برابر رژیم سابق این بود که آن رژیم هم فاسد بود و هم مفسد و مردم انقلاب کردند تا کشور از فساد پاکسازی شود. مردم انقلاب کردند تا هیچ مفسدی در صندلی حکومت و ریاست تکیه نزند.
رییس محترم جمهور افزود: اگر خدای ناکرده ما در مبارزه با فساد ناتوان باشیم این به مفهوم ضعف انقلاب اسلامی ناتونی انقلاب و دست نیافتن به یکی از اهداف مهم انقلاب اسلامی است.
وی ادامه داد: موضوع فساد از دید مردم این چنین است یا مسوولین می دانند و در برابر فساد نمی ایستند پس خود آلوده اند پس کل نظام و انقلاب زیر سوال است و یا آنکه نمی دانند و یا اگر می دانند ناتوانند در مبارزه پس دولت اسلامی یک دولتی ناکارآمد است و این اندیشه که بیانگر فاسد بودن و یا ناکارآمد بودن نظام را در اذهان ایجاد کند به معنای این خواهد بود که ما به یکی از مهمترین اهداف انقلاب دست نیافتیم.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: مبارزه با فساد آرمانی، همچون مبارزه برای داشتن استقلال و مبارزه با استعمار و استبداد و ایجاد حاکمیت ملی است و باید مبارزه با فساد را در ردیف دستیابی به این اهداف برشماریم .
رییس جمهوری با بیان اینکه عزم امام (ره) نیز برای مبارزه با فساد و در بخش های مختلف جدی بوده است افزود: امام (ره) برای مبارزه با فساد فرمان دادند و همینطور مقام معظم رهبری مسئله فساد را در کنار فقر و تبعیض قرار داده و خواسته است که جامعه از فقر و فساد و تبعیض مبرا باشد و این به معنای اهمیت این هدف مهم برای همه مسوولین است.
دکتر روحانی با بیان اینکه هدف اولیه ما امروز در دولت یازدهم این است که کشور از لحاظ اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی از معضلات و مشکلاتی که در سالهای گذشته با آن مواجه بوده رهانیده شود.
وی ادامه داد: اگر در سالهای گذشته مردم از تورم بالای ۴۰ درصد در فشار بودند و اگر کشور دارای رشدی نبود و یا حتی رشد منفی طی دو سال بوده و نیز بیکاری مشکل همه خانوادهها بود و اگر ارتباطات ما با جهان دچار اختلال بود و اگر مسائل اجتماعی ما نگران کننده بود مردم در حماسه سیاسی ۲۴ خرداد شرکت کردند تا دولتی آغاز به کار کند که بتواند این معضلات را حل کند. همانطور که خواست مقام معظم رهبری که ایجاد حماسه سیاسی بود محقق شد باید سعی کنیم هدف حرکت مردم که ایجاد دولتی بود تا بتواند معضلات اصلی و اساسی جامعه را برایش راه حل پیدا کند، محقق کنیم.
رییس جمهوری با بیان اینکه اگر این دولت نتواند راه حل پیدا کند و در جایگاه اجرایی امور کشور ناتوان باشد به معنای بی توفیقی و ناکارآمدی دولت است افزود: ما دو معیار بیشتر نداریم یکی رضایت خداوند است که خوب تشخیصش خیلی مشکل نیست اما تبیین و لمس آن شاید برای همه جامعه خیلی آسان نباشد و اما نکته دوم رضایت مردم است همانطور که علی (ع) به محمدبن ابوبکر فرمود” در دوران حکومت خود چیزی را برای مردم بخواه که برای خودت و خانوادهات می خواهی” اگر مردم احساس کردند که آنها فرزندان و برادران و خواهران و دختران و مادران مسوولین هستند و اگر این حس ایجاد شد و مردم احساس کردند رئیس جمهور، وزرا و مقامات مسوولین قضات نمایندگان مجلس و همه در هر ردهای هستند آنچه را برای فرزندان خود میخواهند برای همه مردم نیز میخواهند آن زمان موفق شدهایم.
دکتر روحانی در ادامه با بیان اینکه با تحقق به این مهم میتوان رضایت عموم مردم را ایجاد کرد عنوان داشت: مگر امکان دارد در جامعه فساد باشد، کار اداری با رشوه حل شود، طبقات ساختمانی با رشوه مرتفع شوند، جنگل و مرتع به عنوان منابع ملی مورد دستاندازی قرار گیرند و آنچه به عنوان مزایده است روی پرده و پشت پرده داشته باشد، مردم از این چنین حکومتی راضی هستند؟!
رییس جمهوری با بیان اینکه مقام معظم رهبری در ذیل نامهای برای این همایش خواستار تصمیمی قاطع، عملی و بدون ملاحظه کاری برای مبارزه با فساد شدند افزود: این خواست عامه مردم است. اگر ما می خواهیم آن مشکلات را حل کنیم باید با فساد مبارزه کنیم و ملاحظه هیچ کس را نکنیم و هر فردی را در هر مقامی به بیت المال و منابع عمومی دست اندازی کند و باعث شود شکاف اجتماعی بیشتر شود و فقیر، فقیرتر و غنی غنیتر شود؛ طور قطع بیکاری در جامعه بیشتر خواهد شد. لازم است در برابر آن ایستادگی و برخورد کرده بدون در نظر داشتن هر مقامی دارد.
روحانی با بیان اینکه برای ما اصل، حکم خدا و رضایت پروردگار و حکم مردم و رضایت مردم است گفت: ما مشروعیت سیاسیمان را از آراء مردم به دست آوردهایم. اگر رای تک تک مردم پای صندوق آرا نبود نه ما مشروعیت سیاسی و نه مشروعیت حقوقی داشتیم. مشروعیت شرعی بخشیاش مربوط به مشورت با مردم است. پس اگر ما میخواهیم در این دولت مشکلات حل کنیم بدون مبارزه با فساد مشکلات ما حل نخواهد شد. در هر زمینهای وارد شویم فساد مانند موریانهای است که پایهها را تباه و فاسد میکند و از پای در می آورد و لازم است با فساد، همزمان با تورم و رکود و بیکاری مبارزه کنیم. این را باید بپذیریم فساد در جامعه ما وجود دارد و متاسفانه یک روزه هم تمام نمیشود.
روحانی در ادامه با بیان اینکه همه ما باید همه توانمان را به کار گیریم تا قدم به قدم فساد را کم کنیم افزود: باید برای مردم ملموس باشد که ارادهای جدی در سطح مسوولین بالا و میانی کشور وجود دارد.
رییس جمهوری در ادامه گفت: ما امروز اهدافی را داریم دنبال میکنیم چون رونق اقتصادی، شکستن رکود، توانمند کردن کشور، بالا بردن قدرت و ثروت ملی، علم و دانش در جامعه و قرار گرفتن در سطح کشورهای بالا در رقابت علمی و اقتصادی. مگر ممکن است ما به رونق اقتصادی برسیم بدون حضور بخش خصوصی و مگر با فساد، بخش خصوصی میتواند حضور پیدا کند و میتواند با فساد رقابت کند؟
روحانی ادامه داد: بگذریم از شرایط انحصاری که خودش عامل فساد است. باید با انحصار مبارزه کنیم و بدانیم هر چیزی در جامعه مدیریت آن انحصاری باشد مشکلاتی خواهد داشت و اگرچه در بعضی امور کاری نتوان پیش برد اما باید نظارت در آن بخش وجود داشته باشد و در بحث نظارتی کوتاهی نکرد.
رییس محترم جمهور در ادامه با بیان اینکه باید سعی کنیم شرایط رقابت را در همه امور فراهم کنیم افزود: بزرگترین فساد از رانت اطلاعاتی شروع میشود و شفافیت و در اختیار قرار دادن اطلاعات خود بهترین راه مبارزه با فساد است. هر چه بتوانیم رابطه مردم را برای حل مسایل روزمره و مهم از رو در رو شدن با کارمندان کاهش دهیم موفق تر خواهیم بود .
دکتر روحانی با بیان اینکه فشارهای زیادی در گذشته برای ادغام دستگاه اطلاعاتی کشور با یک نهاد نظامی بوده است افزود: ما این فشارها را قبول نکردیم و بعد از این که از امام (ره) پرسیدیم ایشان فرمودند که یک وزارتخانه مجزا به وجود آوریم و وزارت اطلاعات به وجود آمد تا مجلس بتواند بر آن نظارت کند و لازم است نیروهای مسلح در این وزارتخانه وجود نداشته باشند تابتوان کنترل کرد.
رییس جمهور با بیان اینکه اگر تجمیع انجام شود هرکسی حتی ابوذر و سلمان نیز فاسد میشوند افزود: ما چرا قوای سه گانه داریم و تفکیک قوا انجام شده است، برای کنترل قدرت لازم است قوا از هم تفکیک شود.
وی با بیان اینکه بالاترین مقام کشور که همان مقام معظم رهبری بوده و خود فقیه و عادل است نیز با توجه به قانون اساسی کشور مجلسی تعبیه شده تا بتواند در شرایطی بر رفتار رهبری نظارت کند، افزود: این تصمیم در زمان امام (ره)و درحضور ایشان برای نظارت بر بالاترین مقام کشور تعبیه شده و به امضای امام (ره) رسیده است دلیل این اقدام این بود که هر قدرتی در کشور رویش نظارت نباشد مشکل پیش خواهد آمد.
روحانی با بیان اینکه باید نظارت را در هر موردی داشته باشیم تا فساد ایجاد نشود افزود: فساد یک معنای بسیار گستردهای دارد، در معنای دقیق آن حتی جایی که اولویتها را جابه جا کنیم این نیز فساد است. اگر جایی به جای جاده سازی، سد بسازیم این خود فساد است. اگر اولویت برنامهها و تخصیص منابع عادلانه نباشد این یعنی فساد. همه ما میدانیم در کشور ما قانون اساسی و دستگاههای نظارتی چون بازرسی کل کشور، دیوان عدالت را ایجاد کرده و همه اینها برای نظارت دقیق و حساب شدهتر است و در نهایت هم رسیدگی قاضی برای مواردی که تخلف قانونی وجود دارد اندیشیده شده است .
روحانی با بیان این مطلب که ما باید سعی کنیم در نظارتها دقیقتر نظارت داشته باشیم عنوان کرد: ما بر همه چیز توان نظارت نداریم اولویتبندی در نظارت یک اصل است. برای قضاوت پروندههای زیادی با موضوع فساد میآید و بخش زیادی ممکن است که باید اولویتبندی کنیم.
وی ادامه داد: تاریخ وصول شاید عادلانهترین راه اولویتدهی باشد اما گاهی پروندهای دارای اولویت است و مهم است و این پرونده مهم را باید به سرعت رسیدگی کنیم و مردم را از روند آن مطلع کنیم تا عامل بازدارنده شود.
رییس جمهوری ادامه داد: هدفمان این نیست که فردی را مجازات کنیم یا شلاق بزنیم هدف اصلی ما اینها نیست هدف اصلی ما بازدارندگی است و دیگران باید بدانند که راه نادرست پایانش چیست. اگر در یک کشوری قبح رشوه و دزدی از بین رود باید پناه به خدا برد. جایی که قبح شکسته شود، حکم خدا و راه خدا انکار شده و زیر پا گذاشته میشود؛ در این حال کم کم قانون هم زیر پا قرار داده میشود و قران هم استهزا میشود.
رییس جمهوری با بیان اینکه ما داریم به مرزی میرسیم که قبح فساد دارد شکسته میشود افزود: قدیم میگفتند زیر میزی الان شده روی میزی. زیر میزی یعنی قبحی وجود دارد اگر زیر میزی شد روی میزی آنوقت باید چه کرد؟
وی در ادامه گفت: در این صورت ما باید در برابر فساد عقبنشینی کنیم و اعلام کنیم که نمیتوانیم و این به معنای زیر پا گذاشتن بالاترین وظیفه یعنی امر به معروف و نهی از منکر است و به معنای از دست دادن نظام و انقلاب است. شاید فکر کنیم این تعبیر تند است اما بدانید گسترش فساد و تعمیق فساد به معنای در خطر افتادن اصل نظام و انقلاب است.
رییس جمهوری با بیان اینکه مردم نوکر اسم جمهوری اسلامی ایران نیستند بلکه مردم نوکر اسلام، جمهوریت و آرای عمومیاند و به دنبال این هستند که در جامعه هم اسلام یعنی فرمان خداوند و هم جمهوریت به معنای اراده مردم اجرا شود، خاطر نشان کرد: مردم میخواهند هم جمهوریت اجرا شود و هم اسلام و در آن هنگام جمهوری مقدس بوده و مورد احترام همه و شخص ولی عصر (عج) قرار خواهد گرفت. ماباید جایی که خواست مردم و اجرای حکم و فرمان خداست، ایستادگی کنیم و باید امروز کمربندها را محکمتر ببندیم.
روحانی با بیان اینکه چند ماه گذشته طی گزارشی به مقام معظم رهبری تقدیم کردم و ایشان فرمودند در این زمینه جدی باشید و هرجایی لازم باشد من کمک می کنم. وقتی ایشان اینقدر حساس باشند و کمک می کنند ما باید با توان بیشتری آن را تحقق بخشیم.
وی با بیان اینکه مردم باید برای مبارزه با فساد به صحنه بیایند و بدانند وقتی خودشان فداکاری نکنند موفقیت ما در حد لازم و حد کافی نخواهد بود افزود: در مبارزه با فساد ما نظارت عامه میخواهیم، چرا رسانهای تهمت میزند؟ این یعنی منکر آشکار، چرا رسانهای، قوهای را هجو و استهزا میکند و با آن برخورد نمیشود؟ چرا رسانهای میتواند یکی را بزرگ و یکی را خار کند؟ برای رسیدن به اهداف بعدی خود و چرا عدهای به نام کار خیر و خیریه تابلویی میزنند و به فساد میپردازند و برخوردی با آنها صورت نمیگیرد؟
رییس جمهوری در ادامه افزود: لازم است همه به صحنه بیاییم، قوه مقننه، قضائیه و مجریه و همه مردم، نهادهای مردمی و روزنامهها، تبلیغات. دستگاه اجرایی و مسوولین به تنهایی نمیتوانند؛ باید همه سندیکاها و انجمنها و تمام سازمانهای مردمنهاد همه سایتها و صدا و سیما به صحنه بیایند. بدون رسانه و بدون مبارزه عمومی و بدون آمدن جامعه مدنی و بدون حضور مردم ما نمیتوانیم به مقصد برسیم.
رییس جمهوری با بیان اینکه در روایت آمده است علی (ع) به بازار کوفه میآمد قدم میزد و آیهای را تلاوت میکرد که مضمون آن این بود: مگر میتوان با برتری جویی بر یکدیگر به بهشت برین و رضوان خدا دست پیدا کنیم؟ اگر انواع نور افکنها را بیاورید و روشن کنید فایدهای ندارد. فساد را تنها میتوان با مقررات کاست.
وی در ادامه افزود: مجلس شورای اسلامی قانونش و نظارتش باید شفاف باشد و نیز قوه قضاییه از همه مهمتر و خود پایان کار است.
رییس قوه مجریه با بیان اینکه_ خدا نکند که فساد در قوه قضائیه وارد شود_ افزود: قضات شریف کشور و قوه قضاییه و تمامی دستگاههای نظارتی باید به صحنه بیایند. این سمینارها در صورتی موثر خواهند بود که پایان امروز به ۵ راه حل موثر برسیم و همه به دنبال عمل و اجرای آن برویم، اگر این کار را کردیم چند ماه دیگر سمیناری دیگر برای ارائه ۵ راه حل دیگر ضرورت پیدا میکند اما اگر این سمینار هم مانند قبلیها بی نتیجه باشد فایدهای نخواهد داشت.
رییس محترم جمهور در پایان گفت: امیدوارم برای دستیابی به اصلاح جامعه و مبارزه با فساد موفق باشیم و همه مردم و رسانهها و جامعه مدنی و قوای سهگانه دست به دست هم داده تا بتوانیم فساد را ریشه کن کنیم.