سومین همایش بین المللی باستان شناسی جنوب شرق ایران به کار خود پایان داد - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

نی زار : سومین همایش بین المللی باستان شناسی جنوب شرق ایران که به صورت حضوری و برخط طی سه روز به میزبانی دانشگاه زابل برگزار شد، عصر روز چهارشنبه ۲۴ آذرماه پس از قرائت بیانیه نهایی همایش به کار خود پایان داد. در آیین اختتامیه از خیّر نیک اندیش سرکار خانم زهرا جعفرمحمدی از پیشکسوتان باستان شناسی ایران به جهت اهدای ۱۵۷۶ جلد کتاب و ۲۰۱ جلد مجله تخصصی به کتابخانه دانشکده هنر و معماری دانشگاه زابل نیز سپاسگزاری به عمل آمد.

در آیین اختتامیه که در محل مرکز همایش آیت ا… رفسنجانی دانشگاه زابل برگزار شد، دکتر جواد علایی مقدم دبیر اجرایی همایش با ارائه گزارشی از روند و جزئیات برگزاری همایش گفت: از میان ۱۵۰ مقاله ارائه شده، ۵۳ مقاله در قالب سخنرانی توسط پژوهشگران مختلف و ۱۶ مقاله به صورت پوستر ارائه شد. مقالات با محوریتِ موضوع جنوب شرق ایران و مناطق همجوارِ دارای ارتباط فرهنگی، پذیرش و ارائه شدند و به گواه داوران، مقالات انتخاب نشده علیرغم سطح و کیفیت علمی بسیار بالایی که از آن برخوردار بودند، تنها به دلیل عدم همخوانی با محورهای همایش مورد پذیرش قرار نگرفتند.

دکتر میرحسینی معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان ضمن سپاسگزاری از بانیان و برگزارکنندگان همایش، از آن به عنوان فرصتی برای به تصویردرآوردن اهمیت فرهنگ و هویت اصیل ایرانی یاد کرد و افزود: حفاظت از گذشته همراه با شناخت و تحلیل و آسیب شناسی صحیح، لازمه ی نوسازی و ترسیم آینده است و بار سترگ و سنگین پاسداری از هویت و میراث فرهنگی که بر دوش داریم به ما مسئولیتی بزرگ می بخشد؛ چراکه ما امروز نیاز داریم که اندیشه ها را با انگیزه ها دگرگون کنیم و این مهم با تکیه بر فرهنگ و هویت و تاریخ غنی که از آن برخورداریم میسر خواهدبود. وی افزود: عشق و علاقه به فرهنگ ایرانی است که به حرکت های باستان شناسانه جهت می بخشد و علاوه بر اغنای حس تعلق خاطر و ارزشمندیِ جوامع محلی، به عنوان عاملی جهت برقراری پیوند با هویت ملی و میهنی نیز نقش آفرینی می نماید. وی با اشاره به لزوم سرمایه گذاری و توجه به جاذبه ها و توانمندی های تاریخی و گردشگری استان و سیستان، بر ضرورت توجه به سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از محورهای توسعه در سند آمایش ملی کشور تاکید و ابراز امیدواری کرد با دخیل نمودن استان در اهداف ملی، شاهد دستیابی به توسعه آتی منطقه باشیم.

دکتر سرداری عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور به نمایندگی از سرکار خانم جعفرمحمدی به ایراد سخنرانی پرداخت و ضمن معرفی و تشریح مسئولیت ها، تلاش ها و دستاوردهای این بانوی باستان شناس گرامی، مجموعه کتاب اهداشده توسط ایشان به دانشگاه زابل را بسیار کمیاب و منحصربه­ فرد توصیف کرد. وی با تاکید ویژه بر اینکه دبیرخانه دائمی این همایش باید در دانشگاه زابل قرارگیرد افزود: زابل بهترین و کانونی ترین نقطه در تمدن و فرهنگ جنوب شرق ایران است و شناسایی بیش از ۹۰۰ محوطه باستانی که تاکنون و تنها در سیستان ایرانی صورت گرفته و در کل کشور کم نظیر است، بهترین گواهِ صدقِ این مدعاست.

دکتر محمد اسماعیل اسماعیلی رییس انجمن علمی باستان شناسی ایران که به صورت برخط میهمان آیین اختتامیه بود در سخنان خود ضمن تقدیر از برگزارکنندگان همایش، باردیگر مراتب تجلیل و تقدیر انجمن علمی باستان شناسی ایران از دکتر سیدمنصور سیدسجادی استاد برجسته باستان شناسی کشور را اعلام نمود و تلاش های گسترده و خدمات ارزنده علمی و اجرایی وی در حوزه میراث فرهنگی ایران بویژه ۱۸ فصل کاوش در شهرسوخته و زمینه سازی جهت ارتقای آن به جایگاه بین المللی با چاپ و انتشار منظم پژوهش های انجام شده را مورد تقدیر قرار داد. وی از لزوم توجه و اعتماد مدیران اجرایی کشور به جامعه باستان شناسان ایرانی و فراهم ساختن شرایط تداوم فعالیت منظم آنان، به عنوان یک ضرورت، جهتِ دستیابی به نتایج درخشان و خیره کننده ای یادکرد که نخستین بهره برداران ِ آن مردمان این خطه ی فرهنگ خیز خواهندبود. وی استقبال بی نظیر و کیفیت و سطح علمی بالای کارگاه ها و مقالات ارائه شده در همایش را نشانگر ظهور جهشی قابل توجه در حوزه فرهنگی جنوب شرق ایران دانست و ابراز امیدواری کرد که با حمایت مسئولین امر و بهره گیری از برنامه های منسجم، این منطقه باردیگر بتواند به کانون مهم فرهنگی کشور تبدیل گردد.

در ادامه دکتر افراسیاب رییس دانشگاه زابل ضمن تقدیر از برگزاری فاخر سومین همایش بین المللی باستان شناسی جنوب شرق ایران، از آن به عنوان محملی برای تجمع محققین و دانشگاهیان جهت انتقال تجارب و اندیشه ها و پدیداری رویکردها و ایده ها یاد کرد و مراتب سپاس صمیمانه خود از تمامی شرکت کنندگان، سخنرانان و برگزارکنندگان همایش را اعلام نمود. وی با ابراز امیدواری از اینکه این همایش طلیعه ای برای برداشتن گام های علمی موثرتر در آینده باشد افزود: برگزاری همایش بین المللی باستان شناسی علاوه بر اهمیتی که از منظرِ توجه و تمرکز بر حوزه ارزشمند باستان شناسی برخوردار است؛ به جهت فراهم آوردن فرصتی برای یارگیری و گردهم آیی در سطح منطقه ای، استانی، ملی و بین المللی نیز قابل توجه است و از اقدامات نامحسوس اما عمیقا اثرگذاری محسوب می شود که در نهایت، توسعه را به دنبال خواهد داشت. وی با تاکید بر اینکه دستیابی به توسعه از بنیادی ترین اهدافی است که فلسفه وجودی دانشگاه زابل را شکل داده است گفت: این دانشگاه تلاش می کند تا آنچه انجام می دهد، در نهایت برای مردمانی که در بین آنها قرار گرفته ارمغان و دستاوردی به همراه داشته باشد و اثرات و فوایدش برای مردم و منطقه به یادگار بماند.

دکتر کاوش عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه زابل به عنوان آخرین سخنران ضمن تقدیر از تلاش موثر تمامی برگزارکنندگان، به ارائه تاریخچه ی شکل گیری گروه باستان شناسی دانشگاه زابل پرداخت و با تاکید بر لزوم انجام پژوهش های مشترک با هیات های بین المللی ابراز امیدواری کرد که امکان پذیرش دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی رشته باستان شناسی نیز در آینده نزدیک برای دانشگاه زابل میسر گردد. در نهایت سومین همایش بین المللی باستان شناسی جنوب شرق کشور پس از قرائت بیانیه نهایی توسط دکتر کاوش، به کار خود پایان داد.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.