- 12 آذر 1395
- کد خبر 15547
- Print This Post
سایز متن /
نی زار : نزدیک به یک دهه بود که اختلاف نظر اعضای اوپک و به ویژه یکه تازی عربستان موجب شده بود که اوپک جایگاه خود را در بازار نفت از دست بدهد.
ضعف اوپک که افزایش تولید از طرف برخی اعضا و در نتیجه اشباع بازار نفت و کاهش قیمت این کالای استراتژیک را به زیر سی دلار موجب شده بود وضعیتی را در جهان پدید آورد که برخی تحلیل گران اقتصادی سخن از مرگ اوپک و متلاشی شدن آن به میان آورده بودند.
همه ی اعضای اوپک در یک واقعیت متفق القول بودند و آن هم این بود که باید سقف تولید اوپک و حتی فروشندگان نفت خارج از اوپک سقف تولید خود را کاهش دهند.
آنچه در این میان مشکل ساز شده بود عدم تمکین عربستان به میزان تولید نفت ایران پیش از تحریم ها بود. عربستان که در آشفتگی بازار جهانی و شدت تحریم ها علیه ایران سقف تولید خود را به نزدیک یازده میلیون بشکه در روز رسانده بود خواهان کاهش تولید همه ی اعضا بود.
ایستادگی هیئت نفتی ایران به ریاست بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت با این بیان که پنبه ی جلوگیری از افزایش نفت ایران را از گوشتان بیرون بیاورید کار خودش را کرد. دیپلماسی روحانی و پوتین هم مدد رساند و در نتیجه اوپک یک تصمیم تاریخی گرفت.
تولید نفت روزانه یک میلیون و دویست هزار بشکه کاهش یافت و تولید نفت ایران روزانه ۹۰ هزار بشکه افزایش یافت.
با ایستادگی ایران، اوپک به قدرت بازگشت و قیمت نفت در هر بشکه تا ۹ دلار افزایش یافت. به نظر می رسد روزهای خوبی برای اعضای اوپک و اقتصاد جهان پیش رو باشد.
دکتر محمد تقی رخشانی