- 30 آبان 1395
- کد خبر 15330
- Print This Post
سایز متن /
نی زار؛عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: بادهای ۱۲۰ روزه تحت تاثیر الگوهای سینو پتکی منطقه ای تشکیل و تداوم یافته که موجب حرکت ماسه ها می شود و دریاچه هامون قویترین باند حرکت ماسه را در سیستان تغذیه میکند.
محمود خسروی در گفت و گو با ایسنا اظهار داشت: اقلیم دشت سیستان با بالا بودن درجه حرارت بخصوص طی دوره وزش بادهای ۱۲۰ روزه، قطع منابع بارش و خشکی فیزیکی محیط همراه است.
وی تصریح کرد: این عوامل باعث مهیا شدن شرایط جوی مناسب وزش بادها گردیده و با وجود کاهش رطوبت در رسوبات خشکیده در یک محیط دریاچه ای، امکان تغذیه طوفانهای گرد و غباری همزمان با وزش بادها را فراهم میسازد.
وی در ادامه گفت: با توجه به پژوهشهای به عمل آمده مشخص شده که مهمترین منبع اولیه و تغذیه طوفانها بستر خشکیده هامون پوزک است.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان بیان کرد: حاشیه غربی هامون هیرمند و بستر شیله با تغذیه یک مسیر کاملا شمالی و جنوی باعث هدایت گرد و غبار به مسیر اصلی زاهدان به زابل شده و گرد و غبار را بر روی ارتفاعات مرزی ایران نیز گسترانیده است.
وی اظهار کرد: باند وسیع اصلی حرکت ماسه که از بستر هامون پوزک و حد فاصل تا هامون صابری تغذیه شده و به صورت مسیر شمالی به سمت جنوب هدایت شده و نهایتا به دو شاخصه تقسیم می شود.
خسروی گفت: با جریان بادهای ۱۲۰ روزه و خشکی هامون بخش اعظم مرکزی و شرقی دشت سیستان در زیر انبوهی از غبارات ناشی از حرکت ماسه های روان ناپدید شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در پایان گفت: با توجه به شدت آلایندگی و جنس ذرات معلق حفظ حداقل استانداریهای بهداشتی میتوان از بروز بسیاری از مشکلات تنفسی و ریوی جلوگیری کرد.