- 31 خرداد 1395
- کد خبر 13123
- Print This Post
سایز متن /
غلامرضا نوری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: علت ایجاد ذخیره گاه زیستکره در اکوسیستم های حساس و در معرض خطر مشارکت دادن مردم در حفاظت و پاسداری از این مناطق است که نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم عملی شد.
وی گفت: تقویت برنامه های معیشتی و ارتقای شرایط فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جوامع محلی سبب توسعه پایدار در این مناطق می شود و به معنای تعادل بین انسان و زیستکره است.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان افزود: ۱۲ ذخیره گاه زیستکره در حال حاضر در ایران ثبت جهانی شده است که ۹ مورد در سال ۱۳۵۳ و ۲ مورد در سال ۱۳۸۹ به ثبت رسید و تالاب بین المللی هامون نیز به عنوان دوازدهمین ذخیره گاه زیستکره در سالجاری در این لیست قرار گرفت.
نوری بیان کرد: تعداد کل ذخیره گاه های زیستکره در دنیا ۶۶۹ منطقه است که تالاب هامون در میان ۱۶ منطقه زیستکره مرزی در دنیا جای گرفته است.
وی تصریح کرد: ۱۲۰ کشور در دنیا برای جلوگیری از کاهش روند رو به نابودی گونه های متنوع زیستی با یکدیگر همکاری دارند.
وی اظهار داشت: تبدیل شدن تالاب بین المللی هامون به ذخیره گاه زیستکره اهمیت رسیدگی بیش از پیش به این اکوسیستم را می طلبد که یکی از راه حل های آن تبدیل اداره محیط زیست زابل به اداره کل محیط زیست منطقه سیستان است.
رئیس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: تخصیص اعتبارات بین المللی از یونسکو و ارسال دقیق تر اطلاعات به این سازمان جهانی، رایزنی برای تامین آب این زیستکره مرزی و فعالیت پنج اداره محیط زیست در شهرستان های منطقه سیستان از دیگر دلایل اولیه کافی برای تحقق این ایده است.
نوری اظهار داشت: استاندار سیستان و بلوچستان می تواند دلایل مستحکم در این مورد را به هیات دولت ابلاغ کند و دولت نیز با هموار کردن زمینه تصویب آن در مجلس شورای اسلامی موجبات آن را فراهم سازد.
وی ادامه داد: این فرآیند احتمالا ۶ ماه تا یک سال به طول می انجامد اما به دلیل شرایط خاص و بحرانی تالاب هامون که هر روز بر مشکلات آن افزوده می شود استاندار سیستان و بلوچستان می تواند تحقق این طرح را به ۲ ماه کاهش دهد.
تالاب هامون در چهارمین کنگره جهانی ذخیرهگاههای زیستکره که روزهای پایانی سال ۱۳۹۴ در لیما پایتخت پرو برگزار شد، توسط یونسکو بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره ثبت شد و بدین ترتیب تعداد ذخیرهگاههای زیستکره در ایران به ۱۲ مورد افزایش یافت.
تالاب هامون واقع در شمال سیستان و بلوچستان از رودخانه هیرمند آبگیری می شود.
رودخانه هیرمند از کوههای بابایغما در مرکز افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طی افزون بر هزار کیلومتر به مرز ایران در منطقه سیستان و پس از آن در تالاب هامون سرازیر می شود.