- 26 دی 1395
- کد خبر 16091
Print This Post
سایز متن /
نی زار : بدون شک واژه مطالبه و مطالبه گری در سیستان زایده فضای باز سیاسی پس از انتخابات ۹۲ است که به یمن روی کار آمدن دولت تدبیر و امید امکان ورود و نقد دولت با عنوان مطالبه فراهم شد. متاسفانه به این هدیه دولت تدبیر و امید آنچنان که باید پرداخته و بیان نشد.
سیستان و شیوه و آفتهای مطالبه گری
هر حرکت سیاسی و اجتماعی بدون شک خالی از ایراد و انتقاد نیست. از جمله این حرکتهای اجتماعی میتوان به شیوه و روش مطالبه گری و نیات سیاسی و اجتماعی پشت الفاظ زیبای مطالبه و مطالبه گری پرداخت.
فضای مجازی سیستان به شدت با هدف مطالبه و مطالبه گری ورود پیدا کرده است ولی از طرف دیگر سرعتی در میزان رشد این منطقه به نسبت دیگر جغرافیا ایران مشاهده نمی شود و این سوال پیش می اید معضل و مشکل اصلی در رشد منطقه سیستان چه چیزی می تواند باشد و بخشی از پاسخ راز عقب افتادگی این گوشه از جغرافیا که سبب محرومیت این منطقه شده است را نباید صرفا در دولت و یا حاکمیت جستجو کرد میتوان بخشی از بستر ایجاد محرومیت و عقب افتادگی منطقه سیستان را در بافت اجتماعی سنتی مردمی و همچنین دیدگاه سیاسی مدیران و فعالین منطقه ای این بخش از ایران بررسی نمود.
یکی از آفات مزمن مطالبه آلودگی آن به اغراض و اهداف شخصی است که گهگاه بعنوان سلاحی برای بدست آوردن منافع و یا تخریب استفاده میگردد و در تحت نام زیبای مطالبه و مطالبه گری تخریب و فشار را برای نیل به اهداف شخصی و گروهی دنبال میکنند. متاسفانه دولتی که خود بستر این فضای باز نقد را مهیا کرده است تندترین و غیر منصفانه ترین آن را بجان خریده است. هر چند بر این باوریم که نقد منصفانه دولت هم بخشی از مطالبه میتواند باشد اما آنچه مشاهده میشود بیشتر تخریب و سیاه نمایی است تا مطالبه گری و نقد منصفانه. این فضا چنان پر هیاهو و غیر منطقی جلو رفته که مجالی برای درخواستهای منطقی و ریشه ای و مطرح کردن و نقد های منصفانه و پیگیری آن نمی شود. سایه برداشتهای سیاسی و شخصی در کوبیدن دولت چنان سنگینی میکند که بیم آن میرود هر گونه نقد و طرح معضلات و مشکلات دستمایه تخریب و جهت دهی در جهت بهره گیری منافع شخصی گردد بنابراین اکثر دلسوزان و البته صاحبنظران سکوت را بر گفتمان و بیان عقیده ترجیح میدهند. این فضای و بستر نامناسب یک آفت است که اگر به آن پرداخته نشود و در جهت رفع آن نکوشیم راهی بسوی رفع مشکلات با بهره گیری از اهرم مطالبه باز نخواهد شد.
یکی دیگر از برداشتهای نادرست مطالبه گری بیان درخواست از دولت تدبیر و امید بدون توجه و بیان به بستر این مشکلات است. فقر و عقب ماندگی این منطقه میراثی است که از دولت گذشته برای این منطقه مانده است. احداث دیوار مرزی و مشکلات زیست محیطی و خشکی تالاب هامون و ریزگردها و صدها مشکل زیرساخت در منطقه سیستان بازمانده از دولتی است که درآمد نفتی آن در تاریخ ایران بی سابقه بوده است و تورم افسار گسیخته دولت قبل هنوز بر دوش مردم سنگینی میکند. مطالبه گران مغرض بدون اشاره به ریشه مشکلات چنان دولت تدبیر و امید را به باد انتقاد میگیرند که گویی همه مشکلات در این دولت و در چند سال اخیر ایجاد شده که به سرعت باید رفع گردد. در هیچ نقد و مطالبه ای به ریشه ها اشاره ای نمیشود. از طرفی برخی تلاشهای دولت در تحول منطقه سیستان در موارد مختلف با رای مخالف مجلس گذشته ناتمام ماند از جمله منطقه آزاد و رفع موانع زیست محیطی و موارد مشابه. هر چند نقش دولت در رفع مشکلات پر رنگ است ولی هیچگاه به نقش دیگر نهادها از جمله مجلس پرداخته نشده و نمیشود.
در طرح مسایل و موارد روزمره هم که بخشی از مطالبات است رد پای منافع شخصی و گروهی را میتوان مشاهده کرد و گاهگاه مدیران از طرف برخی فعالین فضای مجازی و وب سایتها تهدید به انتشار مطالب علیه دستگاه در صورت عدم همراهی با درخواستهای شخصی میشوند و فضای مطالبه گری را بستری مناسب برای رسیدن به اهداف شخصی می دانند و مشاهده شده برخی از وب سایتها بدلیل برآورده نشدن موارد شخصی اقدام به انتشار مسلسل وار موارد از یک دستگاه و اداره میکند که هیچ نسبتی با مطالبه گری نداشته و صرفا تخریب و مسموم کردن فضا است که با این اهداف کوچک و شخصی راه را بر دلسوزان برای بیان واقعتها میبندند. از این نوع برخوردها مثالهای زیادی وجود دارد و کم و بیش اکثرا آنرا مشاهده کرده ایم. بهانه گیری و زیر ذره بین بردن یک اداره و دستگاه و جزئی نگری میتواند از مصادیق بارز این نوع باشد.
رعایت اخلاق و انصاف رسانه ای در برخی موارد عاملی در جهت رشد منطقه است چرا که در روش های مطالبه همانطور که حفظ حرمت و ابروی افراد و نهادها در بحث رسانه ای حائز اهمیت می باشد باید قبل از رسانه ای کردن برخی مسائل که گاها کوچک نیز دیده می شود از طریق اطلاع به مدیریت مجموعه رفع نمود و نیازی به ایجاد جو و موج سازی نمی باشد و اینگونه رفتارها خود نیز موجب می شود تا یک دستگاه وس
یستم از اهداف اصلی خود دور شود و به مسئله ی که بی جهت و بیش از حد و اندازه بزرگنمایی شده است بپردازد.
متاسفانه فضای مجازی و رسانه ای منطقه سیستان به نحو خاصی مسموم و گاها غرض ورزانه شده است و این سبب ساز این می شود تا برخلاف آنچه که هیاهو مطالبه گری در منطقه به نسبت بسیار از مناطق پر رنگتر می باشد ولی در عرصه عمل با رشد صفر درصدی منطقه از طریق رسانه ها و افراد به اصطلاح مطالبه گر روبه رو شویم و امید به آن داریم تا فضای رسانه ای سیستان در کنار نقد به دولت به نقد نهادهای اجرایی و نظارتی دیگر نیز بپردازد و سبب ساز رشد منطقه و سیستان گردد چرا که دولت تنها یک بازو به جهت تغییر می باشد و باید با نگاه همدلی و همزبانی با تمامی نهاد ها نظام سعی در پیشبرد رشد منطقه داشته باشیم.
پاینده و پیروز باشید
آریا نوری