معرفی و زندگینامه ۶ برگزیده نخستین دوره جشنواره فرهنگی فرخی سیستانی - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

نـــــی زار : نخستین دوره جشنواره فرهنگی فرخی سیستانی توسط موسسه فرهنگی هنری نی زار و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ، شهرداری و دانشگاه زابل در تاریخ ۷ مهرماه در شهرستان زابل برگزار شد که ۶ نفر از محققان و پژوهشگران حوزه سیستان به عنوان منتخبین این دوره معرفی و تجلیل شدند.

در ادامه به معرفی هر یک از این ۶ پژوهشگر سیستانی حوزه فرهنگ و هنر که افتخاری هستند برای این خاک پر از زادسرو می پردازیم:

۱- پروفسور عیسی ابراهیم زاده :

%d8%a7%d8%a8%d8%b1%d8%a7%d9%87%db%8c%d9%85-%d8%b2%d8%a7%d8%af%d9%87

پروفسور عیسی ابراهیم زاده در سال ۱۳۴۴ در شهرستان زابل چشم به جهان گشود و تحصیل تا مقطع دیپلم را در زابل ادامه داد و پس از آن برای ادامه تحصیل در مقطع کاردانی عازم یزد گردید و در سال ۱۳۶۵ موفق به اخذ کاردانی شد. تحصیل در دوره کارشناسی و رشته جغرافیا را در دانشسرای عالی زاهدان ادامه داد و در سال ۱۳۶۹ نیز این دوره را به پایان رساند. ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را در دانشگاه مشهد و در رشته جغرافیا و برنامه‌ریزی ‌روستایی- عشایری پی گرفت و در سال ۱۳۷۲ دانش آموخته این مقطع گردید پس از آن برای کسب مدارج علمی بالاتر وارد دانشگاه اصفهان گردید و در سال ۱۳۷۹ موفق به کسب مدرک دکتری در رشته جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری-  منطقه ای گردید و هم اینک به عنوان استاد پایه ۳۶ جغرافیا و برنامه‎ریزی شهری- منطقه‎ای دانشگاه سیستان و بلوچستان و

رئیس انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران مشغول خدمت می باشد.

پروفسور ابراهیم زاده فعالیت های علمی – پژوهشی فراوانی داشته اند و در مجلات معتبر علمی مقالات و آثار فراوانی را منتشر نموده اند که ذکر تمامی آن ها در این مجال ممکن نیست و به ذکر چند مورد اکتفا می شود.

-انتشار ۲۰۴ مقاله علمی در مجلات معتبر بین الملی و ISI و مجلات علمی داخلی

  • -کسب ۲۲ مورد عناوین برتر علمی و پژوهشی که از آن جمله می توان به برگزیده شدن به عنوان چهره فرزانه ملی- استانی و کسب لوح تقدیر از معاونت صدا و سیمای کشور در سال ۱۳۸۳، در جشنواره تجلیل از فرزانگان سیتانی و بلوچستانی، برنده جایزه و کسب لوح تقدیر بعنوان خادم نخبگان علمی و فرهنگی ویژه دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه های کشور، از سوی معاون رییس جمهور و رییس بنیاد شهید انقلاب اسلامی کشور، در سال ۱۳۹۳ و دانشجوی ­برگزیده­کشور در­مقطع دکتری­در­سال­تحصیلی ۷۸- ۱۳۷۷­و­کسب لوح تقدیر از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری اشاره نمود

– عضویت در هیات سردبیری و تحریریه مجلات علمی- پژوهشی ۱۲ مورد

  • -عضویت در شوراها و کانون های پژوهشی ۳۹ مورد از جمله عضو و همکار شبکه نخبگان مرکزپژوهش­های مجلس شورای اسلامی، از سال ۱۳۸۲ تا کنون،

عضو و همکار شبکه­ملی رصد­فرهنگی مرکز­مطالعات­راهبردی­شورایعالی­انقلاب­فرهنگی، از ۱۳۸۸ تا کنون

عضو گروه­های علمی بنیاد ایرانشناسی، از سال ۱۳۸۲ تا کنون

فعالیتهای اجرایی و اجتماعی شامل ۲۶ مورد از جمله رئیس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیا دانشگاه سیستان و بلوچستان، ۱۳۹۵ تا کنون

  • رئیس انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران، ۱۳۹۴ تا کنون

دکتر ابراهیم زاده تا کنون ۱۱ عنوان کتاب تحت نام های زیر به چاپ رشانده اند:

“اصول و مبانی آمایش سرزمین”

“روش ها و تکنیک های آمایش سرزمین”

“آمایش سرزمین و نقش آن در تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت”

“جغرافیای­ناحیه­ایی ­جنوب شرق ایران با تاکید بر سیستان و بلوچستان

“سازمانیابی فضایی و روابط شهر و روستا با تاکید بر سیستان”

“اصول و فرایند برنامه­ریزی­راهبردی­توسعه­توریسم، مدل­کاربردی سیستان­و­بلوچستان”

“سیستان­خاستگاه­مدنیت­و­شهرنشینی­درشرق­ایران”

“آمایش سرزمین و برنامه ریزی محیطی در جنوب شرق ایران”

“سیستان­مرکز­نیمروز واقعی یا نصف­النهار مبداء جهان”

“بنیانهای جغرافیایی ناحیه جنوب شرق ایران”

“تا مرز ایثار”(زندگینامه سردار رشید اسلام شهید حاج علی رضا رضایی پور)


۲- دکتر محمدتقی رخشانی :

%d8%b1%d8%ae%d8%b4%d8%a7%d9%86%db%8c

دکتر محمدتقی رخشانی در نخستین روز مهرماه هزار و سیصد و سی و هشت در شهر زاهدان به دنیا آمد. وی در واقع سومین نسل از خانواده ای بود که در زمره ی اولین آبادگران شهر زاهدان محسوب می شوند. کربلایی ملاعلی آخوند پدربزرگ مادری وی در سال ۱۲۸۴ از روستای سکوهه ی زابل به زاهدان کوچ نمود و با راه اندازی نخستین کاروانسرا نقش مهمی در آینده ی اقتصادی و اجتماعی این شهر ایفا نمود. هنگامی که کربلایی مقیم زاهدان شد جمعیت این شهر هفتصد نفر بود. رخشانی در خانه ای به دنیا آمد که بخشی از همین کاروانسرا بود وی دوران تحصیل را در دبستان مهرگان آغاز کرد اما انتقال پدر آنها را ساکن خاش نمود و در واقع پنج سال دوره ی دبستان را در دبستان پهلوی خاش گذراند. دوران ابتدایی دوران فرارفت وی از درس های مدرسه بود، مطالعه ی کتاب های داستان و اشتراک مجله ی دختران و پسران برای دانش آموز ابتدایی شهر خاش ویژه بود. این علاقه مندی به مطالعه در سالهای بعد هم تداوم یافت. ورود به دوره ی دبیرستان هم زمان با درخشش ستاره ی برجسته ترین اندیشمند تفکر دینی در ایران یعنی دکتر علی شریعتی بود. آشنایی با شریعتی، جهانی نو مقابل او و بسیاری از جوانان آن روز ایران باز کرد. تحولات داخلی جامعه ی ایران و گسترش اعتراضات و مبارزات باعث شد که رژیم از گزینه ی تبعید مبارزان برای مقابله با اعتراضات استفاده نماید. تبعید شخصیت های انقلابی همچون آیت اله خامنه ای، آیت اله مکارم شیرازی و دیگران برای جوانان انقلابی چون دکتر رخشانی فرصت مغتنمی بود تا با جریان فعالیت های انقلابی در سطح کشور پیوند بخورند. مراوده با شخصیت های تبعیدی و به ویژه آیت اله خامنه ای در ایرانشهر برای وی شیرین و درس آموز بود. با پیروزی انقلاب دوران فعالیت های انقلابی آغاز شد، دادستانی انقلاب، جهاد سازندگی، بنیاد مسکن و درس و دانشگاه و سپس تدریس در آموزش و پرورش بخشی از این فعالیت ها بود. حضور در خاش این بار نه به عنوان دانش آموز بلکه در سمت معلمی دوران مطالعات عمیق تر و ارتباط با روزنامه های کشوری بود. چاپ مقالات متعدد در روزنامه اطلاعات یادگار این دوران است.

استقرار در تهران برای ادامه ی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد تاریخ هم تجربه های زندگی در این شهر بزرگ را داشت و هم فرصت آشنایی و بهره بردن از شخصیت های بزرگ علمی و فرهنگی بود.

“سیستان در واپسین سالهای تسلط اعراب بر ایران” (جنبش حمزه آذرک) پایان نامه ی کارشناسی ارشد دکتر رخشانی بود که به صورت کتاب هم به چاپ رسید. با پایان دوره ی کارشناسی ارشد، تدریس در مراکز آموزش عالی استان را آغاز نمود.

کسب مجوز و انتشار روزنامه زاهدان در سال ۱۳۷۷ آغاز فصل جدیدی از فعالیت های سیاسی و فرهنگی دکتر محمدتقی رخشانی بود وی با نگاه خاص خود نام روزنامه را “زاهدان” انتخاب کرد و در تقسیم بندی روزنامه نیز نام محله ها، خیابان ها، میادین و پارک های شهر زاهدان را برای ستون های روزنامه برگزید، سرمقاله در “میدان آزادی”، طنز در “کارخانه نمک”، پرسش های حقوقی در “چهارراه چکنم”، معرفی شخصیت ها در “میدان مشاهیر”، زندگینامه شهدا در “میدان شهدا”، نامه های مردم در “پارک ملت” و به همین ترتیب ستون های دیگر نام گذاری شدند. دکتر رخشانی با آغاز انتشار روزنامه زاهدان به عضویت خانه ی مطبوعات استان در آمد و مدت ده سال ریاست خانه ی مطبوعات استان را بر عهده داشت.

سال ۱۳۸۷ همراه بود با دریافت مجوز فعالیت مؤسسه فرهنگی- هنری انتظار که در طی دوره ی فعالیت خود بیش از یکصد برنامه ی فرهنگی را در استان اجرا نمود تجلیل از هنرمندان برجسته ی استان از جمله شادروان استاد علی شهری، غلامعلی رئیس الذاکرین، کمال هان هوت، غلامرسول دینارزهی، عباس باقری، امین اله سرابندی، حسین نخجوان و برپایی ده ها نمایشگاه عکس، نقاشی، خوشنویسی، تئاتر، برگزاری جشن روز سینما و برگزاری بزرگداشت روزهای فردوسی، حافظ، سعدی، مولانا، سهراب سپهری، اخوان ثالث و شبی با شاعر استاد باقری و استاد سلطان جهانتیغ نمونه ای از این برنامه هاست.

دکتر رخشانی در ادامه ی فعالیت های فرهنگی خود در سال ۱۳۸۲ اقدام به راه اندازی انتشارات تفتان نمود و تاکنون بیش از سیصد عنوان کتاب از نویسندگان استان و یا با موضوع استان به چاپ رسانده است.

در طی این سالها مقطع تحصیلی دکتری را نیز گذرانده و پایان نامه وی  با نام “سیستان در تاریخ معاصر ایران” به صورت کتاب چاپ شد وی در این پایان نامه به بررسی مسائل مرزی منطقه سیستان از آغاز اختلافات روس و انگیس بر سر هندوستان تا مبادله قرارداد آب در سال ۱۳۵۷ می پردازد.

دکتر رخشانی یک دوره کوتاه یک ساله مسئولیت تحقیقات اداره کل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان را به عهده گرفت وی توانست در طی این یکسال کارشناسی تحقیقات را به پژوهشکده تعلیم و تربیت ارتقاء دهد.

خود وی نیز در این دوره اجرای پژوهش های جهانی، ملی و استانی را عهده دار شد یک نمونه از این پژوهش ها بررسی تاریخچه آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان به اتفاق استاد قاسم سیاسر بود که به صورت کتاب هم از این فعالیتهای فرهنگی وی سرپرست تألیف مجموعه دانشنامه سیستان به اتفاق استاد قاسم سیاسر می باشد که چهار جلد از این مجموعه تاکنون منتشر شده است از دیگر آثار چاپ شده دکتر محمدتقی رخشانی علاوه بر دهها مقاله می توان کتابهای زیر را نام برد.

“دوست محمدخان بارکزهی و عملیات قشون”، “زندگی نامه کربلایی ملاعلی آخوند”، “کاروانسرای دزداب”، “حکمرانی در مکران”، “تاریخ اسلام”، “تکاپو برای دموکراسی”

در سال ۱۳۸۸ با تقاضای خود و پیش از موعد بازنشسته شد اما همچنان در عرصه فرهنگ فعال و پرتلاش است.


۳- دکتر حسین جهانتیغ :

%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86%d8%aa%db%8c%d8%ba

دکتر حسین جهان تیغ متولد ۱۳۳۹ در سیستان که بر اثر خشکسالی و قحط سالی پس از اتمام سال چهارم ابتدایی به استان گلستان هجرت و تا اخذ مدرک دیپلم علوم تجربی در سه منطقه جغرافیایی سپری نمودند.

پس از اتمام دوران سربازی به عضویت مرکز مدیریت حوزه علمیه قم در آمده و با ده سال تحصیل، دروس سطح را به پایان و دو سال نیز در درس خارج آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی شرکت نموده است. با اخذ مدرک فوق لیسانس اندیشه های سیاسی در اسلام وارد مقطع دکتری اندیشه های سیاسی در دانشگاه علامه طباطبایی گردید و به عنوان دانشجوی نمونه و برتر ایثارگران و اخذ لوح تقدیر در سال ۱۳۹۲ فارغ التحصیل گردید. از بیست سال قبل تدریس در مراکز علمی و آموزش عالی را شروع و حدود ۱۰۰ مقاله علمی در حوزه های جنبش ها و اندیشه های سیاسی اسلام از خود برجای گذاشته. پژوهشگر برتر استانی و پژوهش برتر کشوری را در پرونده خویش دارد. کماکان به راهنمایی، مشاوره پایان نامه های دوره ارشد و تدریس و تحقیق در حوزه اقوام، ادیان، فرق و مذاهب اشتغال دارد. مؤلف و مترجم چندین عنوان کتاب می باشد که در دو بخش تالیفات و ترجمه و تصحیح  به این شرح است

تألیف:

“محبت اهل بیت (ع) از نگاه علمای اهل سنت بلوچ” ، “جستجوی راه مسلمین در آیینه کلام امام خمینی (ره)” ، “تبارشناسی اهل سنت بلوچ” ، “تأثیر علمای دیوبند بر سلفیت” ، “ساختار حوزه های علمیه اهل سنت جنوب شرق کشور” ، “اندیشه سیاسی جنبش جماعت تبلیغ” ، “داستان ملخ (توسل به ائمه و اولیاء)” ، “سعدی بلوچستان” ، “مشاعره شاعران بلوچ” ، “شعر بلوچ”

ترجمه و تصحیح:

“امام حسین (ع) شهید اعظم و اسوه” ، “نهضت های اصلاحی شبه قاره هند” ، “جماعت تبلیغ زنان” ، “احیای ملت” ، “کارنامه اخوات مسلمات وابسته به اخوان المسلمین” ، “سابقه تاریخی بلوچستان”

از پروژه های تحقیقاتی ایشان می توان به موارد زیر اشاره کرد.

“مکتب دیوبند” ، “جماعت تبلیغ بزرگ ترین نهضت دینی قرن ٢٠” ، “آمایش جامعه شناسی سرزمین” ، “تاریخ تفکر اسلامی در بلوچستان” ، “چرا و چگونه اسلام تنها راه حل مشکلات است” ، “سیاست آمریکا در مقابله با اسلام سیاسی” ، “جماعت اسلامی” ، “سلفیه” ، “بریلویه”


۴- استاد قاسم سیاسر :

%d8%b3%db%8c%d8%a7%d8%b3%d8%b1

قاسم سیاسر متولد سال ۱۳۴۸ در شهرستان زابل می باشد و تحصیلات خود را تا مقطع دیپلم در این شهرستان ادامه داد و پس از آن برای ادامه تحصیل عازم مشهد گردید و مدرک کارشناسی تاریخ را در سال ۱۳۷۰ از دانشگاه فردوسی مشهد اخذ نمود.

از۱/۹/۱۳۷۴ تاکنون در مرکز اسناد وکتابخانه ی ملی سیستان وبلوچستان مشغول کار است .تا سال ۱۳۸۵ به عنوان کارشناس مرکز مزبور به کار اشتغال داشته ،از۱۳۸۵تا۱۳۸۶ رئیس گروه اسناد این مرکز بوده  و ا زسال۱۳۸۶ تا آبان ماه ۱۳۹۳ معاون مرکز اسناد وکتابخانه ملی استان بوده و از آبان ماه سال ۱۳۹۳ ش تا کنون مدیریت این مرکز را بر عهده دارد. درطول حدود بیست سال گذشته علاوه بر موفقیت های پژوهشی یک بار بعنوان کارمند نمونه ی استانی از سوی استانداری سیستان وبلوچستان  انتخاب شده است . درسال ۱۳۹۲ نیز در چهارمین جشنواره پژوهش مقام دوم این جشنواره را احراز نموده است جشنواره مزبور توسط سازمان اسناد وکتابخانه ملی برگزار گردیده است.

سیاسر تا کنون چندین کتاب به چاپ رسانده است و در پژوهش و تالیف چند کتاب هم با دیگر نویسندگان همکاری داشته است که در ادامه به آن ها اشاره می شود.

“تاریخ پیدایش شهر زاهدان” ۱۳۸۲

“مناسبات سرداران ، علماء و تحصیل کردگان بلوچ با دولت مدرن” ۱۳۸۴

“تاریخچه آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان از آغاز تا پیروزی انقلاب” با همکاری دکتر محمد تقی رخشانی ۱۳۸۹

“سیستان و بلوچستان در روزگار پهلوی” ۱۳۹۲

“خاطرات حاج محمد مهدی گرگیچ” با همکاری احمدرضا کامیار ۱۳۹۲

“تجدد، گروگان سنت” نقد ذهنیت تاریخ زده مردم سیستان وبلوچستان  ۱۳۹۴

همکاری و کوشش در انتشار سه جلد از مجموعه چهار جلدی دانشنامه فرهنگ و تمدن سیستان تحت عنوان “مشاهیر سیستان” تالیف جواد اویسی “هنر مردم سیستان” و  “آیین ها و باورهای مردم سیستان” تالیف مزار گلستانه

اهتمام و همکاری در تالیف کتاب “پرواز به روایت پرواز” ، تالیف عباس نخعی، اکبر شیخ، علیرضا رضوانی و محمد پیری ۱۳۹۲

سیاسر همچنین کتاب ” مولفان معاصر سیستان و بلوچستان” را با همکاری اکبر شیخ در دست چاپ دارد

از ایشان تا کنون بیش از ۵۰ مقاله تحقیقی درباره تاریخ و فرهنگ سیستان و بلوچستان از ایشان به چاپ رسیده است

علاوه بر این ها قاسم سیاسر کار تحقیق چند فیلم مستند را بر عهده داشته است که از آن جمله می توان به عناوین زیر اشاره کرد

مجموعه ۱۴ قسمتی “زاهدان دیروز ، زاهدان امروز” ، “میرزا” و “فاجعه پنهان” و نویسنده گفتار متن فیلم مستند “بند باد”

قاسم سیاسر در حوزه پژوهش ، رتبه اول جشنواره هنرهای تجسمی فجر را در سال ۱۳۹۲ کسب نمود و دیپلم افتخار و جایزه نقدی این جشنواره را از آن خود کرد


۵- استاد امین الله سرابندی :

%d8%b3%d8%b1%d8%a7%d8%a8%d9%86%d8%af%db%8c

امین الله سرابندی در سال ۱۳۲۴ در روستای کمّک زابل چشم به جهان گشود و تحصیل تا مقطع دیپلم را در همین شهرستان به پایان برد. آغاز فعالیت ایشان به سال ۱۳۴۷ برمی گردد که در مجله “فردوسی” داستان های کوتاه منتشر می ساختند که این همکاری تا سال ها ادامه داشت. خشکسالی های سال های ۱۳۴۹ -۱۳۵۰ سبب شد تا کتاب “ما هنوز در راهیم” را در اواخر سال ۱۳۵۰ منتشر نماید که این کتاب بلافاصله جمع آوری و خمیر شد و البته همین کتاب در سال ۱۳۵۸ با تیراژی بالا منتشر شد و به چاپ سوم هم رسید. این کتاب که حکایتگر کوچ سیستانی ها بود از سوی شورای کتاب به عنوان کتاب سال برگزیده شد.

عمده فعالیت های امین الله سرابندی را می توان درتالیف و  انتشار کتاب و همچنین حضور پر رنگ در مطبوعات برشمرد. علاوه بر کتاب “ما هنوز در راهیم” که پیشتر به آن اشاره شد کتاب های زیر نیز ثمره فعالیت چندین ساله ایشان می باشد:

“در ادامه راه” ۱۳۶۰ ، “داستان های کوتاه” ۱۳۷۰ ، “تَگ سوخته” ۱۳۷۴ ، “نوروز در نیمروز” ۱۳۸۵ ، “سیستان در واپسین سال های حکومت نادر شاه افشار” ۱۳۸۶ ، “سیستان و کورش بزرگ” (کوچ اقوام ماد و پارس از سیستان تا حضور کورش ۱۳۹۵

درعرصه فعالیت های مطبوعاتی نیز باید به قائم مقامی و سردبیری روزنامه روزدرآ (۱۳۷۷-۱۳۷۹) مسئول خانه مطبوعات استان (۱۳۷۹) سردبیری ماهنامه گل گز (۱۳۸۰) سردبیری روزنامه هیرمند (۱۳۸۱) سردبیری هفته نامه ندای هیرمند (۱۳۸۴) و از سال ۱۳۷۸ به همکاری با روزنامه زاهدان اشاره کرد که حاصل این سال ها صدها عنوان مقاله و مطلب بوده است.

ایشان همچنین به عنوان محقق در برنامه های تلویزیونی حضور داشته که از جمله باید به مجموعه ۱۲ قسمتی “نوروز در نیمروز” ، مجموعه مستند ۹ قسمتی “سفر به مکران” ، مستند داستانی” وقتی هامون بمیرد” ، مستند ۱۲ قسمتی “کرانه های کویر از سیستان تا طبس” و مستند ” آس باد ” اشاره کرد که مستند ” آس باد ” موفق به دریافت جایزه بهترین تحقیق و پژوهش پنجمین جشنواره فیلم و عکس استانی در سال ۱۳۹۰ گردید.


۶- استاد جواد اویسی :

%d8%a7%d9%88%db%8c%d8%b3%db%8c

جواد اویسی در روز پنجم خرداد ماه سال یک هزار و سیصد و سی و هشت خورشیدی در روستای ژاله ای از توابع شهرستان زابل چشم به جهان گشود. دوران کودکی را در همان روستا و تحصیلات ابتدایی را در دبستان “سام ژاله” گذراند. دوره راهنمایی تحصیلی را در مدرسه راهنمایی “دکتر محمد معین” و دوره دبیرستان را در “دبیرستان فردوسی” زابل به پایان رساند. پس از آن به مدت دو سال خدمت مقدس سربازی را گذراند. علاقه فراوان به آداب و رسوم جاری در سیستان باعث گردید تا کار مطالعه و پژوهش را در این حوزه آغاز نماید با این حال پس از گذشت چند سال شوق آموختن، وی را واداشت تا در سال ۱۳۶۶ تحصیل در رشته زبان و ادبیات فارسی را در دانشگاه آزاد تربت حیدریه آغاز نماید و در سال ۱۳۷۰ موفق به دریافت دانشنامه کارشناسی این رشته گردد. پس از آن به خدمت آموزش و پرورش در آمد و در مناطق مختلف سیستان به آموزش فرزندان امروز سیستان همت گماشت که تا هم اینک نیز این تلاش ادامه دارد. جواد اویسی در حین خدمت در آموزش و پرورش نیز از تحصیل باز نماند و در سال ۱۳۹۲ موفق به اخذ کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی از پردیس ۲ دانشگاه زابل گردید.

گذشته سیستان و آئین های باستانی در سیستان آنچنان برای اویسی جاذبه داشت که سال ها وقت خود را در راه پژوهش و نوشتار در این حوزه گذراند که ماحصل آن چندین و چند مقاله و کتاب بوده است که نگاهی به عناوین آن ها خواهیم داشت.

مقاله هایی با عنوان های “آزاد سرو سیستانی” ، “آتشکده کرکوی” ،  “جشن باستانی سده در شعر حکیم فرخی سیستانی” ، “کوه مزدا (کوه خواجه) در دین مزدیسنا” ، “دریاچه هامون و رابطه آن با فرشگرد (رستاخیز) زرتشتیان” و “سیستان: بایگانی آداب و رسوم حماسی و اسطوره ای ایران” را در ماهنامه ادبی، اجتماعی و علمی “فروهر” به چاپ رساند. همچنین در مجموعه کتاب های “پژوهش های ایران شناسی” نیز در جلدهای هفدهم، بیست و یکم و بیست و دوم، مقاله “جغرافیای نیمروز” و دو عنوان از مقالات اشاره شده فوق را منتشر نموده است. علاوه بر آن مقاله ارزشمند “شاهنامه چگونه به دست ما رسیده است” که کار پژوهش و نگارش آن بر عهده جواد اویسی بوده در “گنجینه ادبی گذشته و آینده فرهنگ و ادب ایران” از سوی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار منتشر گردیده است.

اویسی نخستین کتاب خود را تحت عنوان “دانشنامه سیستان” در سال ۱۳۸۷ منتشر ساخت و پس از آن کتاب “مشاهیر سیستان” از سری کتاب های دانشنامه فرهنگ و تمدن سیستان و بلوچستان را در سال ۱۳۹۱ عرضه کرد. کتاب پژوهشی “واکاوی تاریخ سیستان” را در سال ۱۳۹۲ به چاپ رساند و در همین سال تصحیح “قصاید عبرت سیستانی” را نیز منشر نمود.

همان گونه که اشاره شد جواد اویسی هم اینک ضمن تدریس در آموزش و پرورش، کماکان به کار پژوهش و مطالعه در فرهنگ سیستان مشغول می باشد و نشانه ها حکایت از آن دارد که در آینده نزدیک آثار دیگری از ایشان به خواهندگان و فرهنگدوستان سیستانی عرضه خواهند نمود.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.