حال و روز ناخوش یک اثر ملى در سیستان/چهارمین آتشکده با اهمیت دوره ساسانى - پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی نــی زار

به گزارش خبرنگار نى زار/ آتشکده کرکوى در ٣٠ کیلومترى راه سیستان به هیرمند واقع شده است که یکى از آثار به جا مانده از دوران ساسانى مى باشد.

‎کرکوشاه یا کرکویه، عبارت است از بقایای یک آتشکده که شامل یک دیوار خشتی – چینه‌ای از یک برج دفاعی شهر باستانی است. . این آثار شامل تعدادی از بناه‌های بزرگ و کوچک است. این بخش دارای تالاری به طول ۱۱ متر و عرض ۸/۵ متر است.

متاسفانه این بناى تاریخى در چندسال اخیر با بی توجهی های بسیاری روبرو بوده و در سایه بی توجهی مسئولان در حال تخریب و به فراموشی سپرده شدن است. از حفارى هاى غیرمجاز و بى رحمانه گرفته تا یادگارى هایى بر روی سقف و دیوار ها… در حال حاضر بیشتر شبیه زباله دانى شده است تا یک اثر ملى و یکى از میراث ماندگار سیستان.

این آتشکده در طول ادوار مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفته و تا دوره حمله مغول‌ها سرپا بوده است. هیچگونه کاوشی در معبد و تپه کرکو انجام نشده و بررسی‌های سطحی باستان‌شناسان از قدیمی‌ترین نوع سفال حکایت دارد.

قدمت این سفال‌ها به سده سوم قبل از میلاد برمی‌گردد و نه‌ تنها به دوره ساسانی محدود نمی‌‌شود بلکه قدمت آن به دوره اشکانی و سلوکی هم می‌رسد. سفال‌های دوره اسلامی و تاریخی به‌طور محسوسی روی تپه دیده می‌شود و درختان گزی که در اطراف تپه مشاهده می‌شود، احتمالاً جنگل گزی بوده که برای روشن ماندن آتشکده استفاده می‌شده‌ است.

این اثر دارای دیوارهایی مستحکم ونقش ونگارهایی برجسته خشتی و گلی است و دارای برج و باروهایی دیدبانی بوده است که بر اثر فرسایش روبه نابودی است. از بقایای این اثر مذهبی تاریخی تنها ازاره( پایه‌های ) یک ضلع از دیوار بر فراز تپه کرکو در مرکز روستا به جای مانده و نمونه ای از آجر با ابعاد نسبتاً بزرگ ۷۴.۵۹.۶ سانتی متر است که در موزه زاهدان نگه داری می‌شود!

این نمونه به جای مانده از آتشکده نشانه مصالح معماری دوران ساسانی در این منطقه است.

گزارش از: مصطفى حمزه اى

تصاویر این آتشکده :